top of page

Multikultúrás növénytermesztést optimalizáló innovatív magyar termék humanitárius célú alkalmazása szíriai keresztény gazdálkodók megsegítése céljával

001.png

Az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete a Hungary Helps Ügynökség támogatásával és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai közreműködésével valósította meg „a Multikultúrás növénytermesztést optimalizáló innovatív magyar termék humanitárius célú alkalmazása szíriai keresztény gazdálkodók megsegítése céljával” című projektet a Szíriában található Haurán térségben.

Az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete felismerte, hogy a szárazság és meleg okozta kihívások súlyos csapást mérnek a szír mezőgazdaságra, ami az előállított élelmiszer mennyiségének és minőségének csökkenése miatt egy humanitárius katasztrófával fenyegeti a lakosságot. Az Egyesület a Szíriai Melkita Patriarchátus által megvalósuló mezőgazdasági központ hatékonyabb működését hivatott segíteni. 

A Haurán-térség talajának tápanyagellátottsága olyan drasztikusan alacsony szintre csökkent a klímaváltozás eredményeként kialakult egyre melegebb és szárazabb éghajlati viszonyok következtében, hogy humanitárius és társadalmi válsághelyzet alakult ki. A helyi melkita keresztény közösség számára kiemelt jelentőségű, hogy a lakosság ellátásához szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű növénytermesztés biztosított legyen. A romló körülményekhez innovatív technológiák és eljárások bevezetésével lehet rövid- és középtávon alkalmazkodni. 

A projekt innovatív magyar agrártechnológiai termék és hozzá kapcsolódó tudás exportálását tűzte ki céljául. A térség éghajlati kihívásainak, ezáltal a humanitárius válság hatásának enyhítése megvalósítható a Magyarországon kidolgozott unikális, ún. gyökéritató segítségével. A kézzelfogható és rövid távon eredményeket felmutató technológia megoldást nyújt a mezőgazdasági talaj javítására, a kevés csapadék megfelelő helyre juttatására és egyúttal a gyökérzet környezetében tartására.

A projekt jelentős segítséget nyújt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megvalósított Dél-Szír mezőgazdasági projekt hatékonyságának növelésében, mely során összesen 300 hektár mezőgazdasági terület kerültek művelés alá, a helyi közösség élelmiszerbiztonságának elérése érdekében.

A termék:


Az Agrooter Gyökéritató magyar tulajdonban lévő innovatív termék, amely jelentős szakmai kitüntetésekben részesült: Szent István Egyetem Klímatanács Ozone Zöld Díj; Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár, Hortus Hungaricus díj nyertese. Jelen technológiai megoldás már nemzetközi szinten kipróbált, többek között a kelet-közép-európai térségben, valamint Afrikában. Ezen tapasztalatok megerősítik a célterületen történő sikeres alkalmazásba vetett bizalmat.
Az Agrooter Gyökéritató elnevezésű termék az elmúlt években Agrooter Gyökéritató rendszer segítségével sikeresen bizonyított többek között paradicsom és kukorica termesztést optimalizáló projektet Afrikában és a Közel-Keleten. A technológiának köszönhetően speciális klímával bíró területeken is sikerült átlagosan 50%-os vízmegtakarítást elérni. 


Az adományozott Agrooter gyökéritató a talajba juttatva a haszonnövények folyadékfelvétele kapcsán legalább 50%-os megtérülést tud elérni, mely így képes ellentételezni a térséget sújtó éghajlatváltozás negatív hatásait. A díjnyertes technológia megoldást nyújt a mezőgazdasági talaj javítására, a kevés csapadék megfelelő helyre juttatására és egyúttal a gyökérzet környezetében tartására is. A terméket már pozitív tapasztalatokkal alkalmazták nem csak hazánkban, de Afrika több országában is. 

Az Agrooter Gyökéritató technológia segítségével a helyi közösség olyan „know-how” transzferhez ás gyakorlati technológiához jut, ami segíti őket az egyre nehezebbé váló körülmények között is fenntartani, javítani a várható termésátlagot. A projekten belül kidolgozott oktatási anyag segítségével a helyi lakosok megismerik és elsajátítják azon magyar agrár technológiai megoldásokat, mellyel újjá tudják teremteni a termelői élelmiszerellátási láncot, javítva életkörülményeiket, és valós perspektívát kapva a helyben való boldogulás megteremtésére. 


A Gyökéritató hatékonyságát bizonyítja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Pécsi Talajbiológiai Laboratóriuma által 2011-ben végzett vizsgálati jelentés is. Ez alapján a haszonnövények folyadékfelvételében legalább 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el a termék talajba juttatásával. A kizárólag természetes anyagokból készült jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését. A növények táplálása nem különféle, sokszor környezetszennyező vegyszerekkel történik, hanem a talaj mikroorganizmusainak (baktériumok, gombák) aktivizálásával. Az ásványi mikro-őrlemény tartalmú és szerves kötőanyaggal stabilizált gyökéritató-agrooter csövecskék nem csak a növényeknek, de a talajéletnek is tápanyagforrása lesznek. Így tehát képes optimalizálni a növények víz- és tápanyagfelvételét, miközben a talajt is folyamatosan táplálja. A talajban élő mikroorganizmusokat "eteti, itatja", vagyis táplálja és ellátja nedvességgel. A kisebb csapadék/öntözési igény révén a gyökéritató egyrészt alkalmassá teszi a szárazabb szubkultúrás területeket haszonnövények termesztésére, másrészt a honos növények termesztésének optimalizációját éri el. Pozitív hatásait akár 5 éven keresztül kifejti. A termék NÉBIH engedéllyel rendelkezik.

 

Az Agrooter Gyökéritató előnyei:

 

  • összetétele táplálja a hasznos mikroorganizmusokat, serkenti a gyarapodásukat;

  • előmozdítja a növények hatékonyabb tápanyagfelvételét;

  • megakadályozza a tápanyagok kimosódását, lehetővé teszi a lassú, fokozatos tápanyagleadást;

  • magasra emeli a közvetlen gyökérkörnyezeti szervesanyag-készletet (~40 százalék);

  • hő-, és szárazság okozta stressz esetén kitolja a növény hervadási pontját;

  • a csövecskékben tartalékolt nedvesség és levegő megakadályozza a mikroorganizmusok tömeges pusztulását;

  • a Gyökéritató a talajban legfeljebb 5 év alatt teljesen lebomlik, környezetbarát;

  • bizonyítottan, legalább 50% vízmegtakarítás érhető el a használatával.

A kedvezményezett:


Szíria Haurán-térségében a Szíriai Melkita Patriarchátus a helyi püspökséggel együttműködve 620.000 négyzetméteres területen fúrt kutas öntözéses gazdálkodási központot hoz létre. Az újonnan létrejövő, modern mezőgazdasági központ gabonák és zöldségek termesztésére biztosít lehetőséget, így például a püspökségnek lehetősége nyílik búza, paradicsom, paprika, fokhagyma ültetésére. Az így létrejövő központ segíti a környék élelmezési válságának mérséklését, és nagyszámú munkahelyet teremt. Ezáltal jelentős mértékben támogatja a helyi humanitárius és társadalmi válsághelyzet által sújtott közösség helyben való megmaradását.


A terület nagyrészt vulkanikus eredetű, emiatt az ettől északra található, nagyrészt Paleogén üledékekkel fedett sivatagi régióhoz képest megfelelő mezőgazdasági beruházásokra. Az éves csapadékmennyiségek szintén nagyobbak az országos átlagnál. A klímaváltozás okozta kihívások azonban a területen létesítendő beruházások fenntarthatóságát kérdésessé teszik. Az ország élelmiszer ellátásában tehát kiemelkedő jelentőségű, de a környezeti adottságok optimalizálása elengedhetetlen. A 620.000 négyzetméteres területen tervezett fúrt kutas öntözéses gazdálkodás számára a legnagyobb kihívás, hogy az öntözés minél hatékonyabb legyen, és a termelés ne okozza a talaj kimerülését.

bottom of page