top of page

EURÓPA JÖVŐJE KONFERENCIASOROZAT

03-03.jpg

Az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával lehetőséget kapott az Európa Jövője konferenciasorozat részeként 3 rendezvény megvalósítására. Célként tűztük ki, hogy az Európai Unió jövőjéhez kapcsolódó programsorozat keretében gyakorlatorientált szakmai rendezvényeket szervezzünk, az EU területén való vállalkozás indításához és fejlesztéséhez kapcsolódóan. 2022. márciusában a Neumann János Egyetemen, Eötvös József Gimnáziumban és az Óbudai Egyetemen szervezett konferenciák és előadások segítséget nyújtottak a fiatalok számára az üzleti ötlettől a sikeres vállalkozóvá válás kihívásainak megoldásában, illetve bemutatta az üzleti lehetőséget a környezetvédelem és az asszisztív technológiák területén. A rendezvények során információ és gyakorlati tapasztalatok átadása történt, illetve a vállalkozni kívánó hallgatókból, befektetőkből, szakemberekből álló hálózat fenntartását tervezi Egyesületünk.  A három rendezvényen megjelent kb. 150 fő résztvevő változatos előadásokat hallhatott 16 szakmai előadótól, megvilágítva az induló vállalkozások lehetőségeit, kihívásait, a környezetvédelemben és az fogyatékossággal élők segítésében rejlő üzleti lehetőségeket.  A programok szervezése során Egyesületünk kiemelt hangsúlyt fektetett a fiatalok helyzetének javítására, elsősorban foglalkoztatási potenciáljuk növelésére és a korai fázisú vállalkozások segítésére. Egyesületünk további célja a rendezvények során, hogy hálózatot képezzen minden elhivatott személyből – elsősorban fiatal vállalkozóból -, akik szakmai támogatás iránti igényüket kifejezik.  

„Üzlet és környezetvédelem – zöld startupok lehetőségei, sikerei az EU-ban” című tudományos konferencia, Neumann János Egyetem

A kecskeméti Neumann János Egyetem szakmai támogatásával Egyesületünk 2022. március 17-én tudományos konferenciát szervezett „Üzlet és környezetvédelem – zöld startupok lehetőségei, sikerei az EU-ban” címmel.
A konferencián a tudományos világ jeles előadói tartottak előadásokat a jellemzően egyetemi hallgatókból álló közönség számára. Az előadók felkérése során Egyesületünk törekedett, hogy a környezetvédelem üzleti kapcsolódását minél több szempontból bemutassa, ezzel felhívja a hallgatók figyelmét a területben rejlő üzleti lehetőségre és az elérhető környezeti/társadalmi hasznokra.
A konferenciát Dr. Fülöp Tamás rektor úr nyitotta meg, aki beszédében kitért a rendezvény céljára, illetve az Európa Jövőjéről szóló párbeszédben való részvétel fontosságára.

03-04.png

A nyitó előadást az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményének, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. fejlesztéspolitikai tanácsadója, Dr. Nagy Orsolya tartotta meg, aki bemutatta a szervezet tevékenységét a környezetvédelem területén.

03-05.png

Ezt követően a hallgatók 7 előadást hallhattak „Zöld gazdaság és infláció”, „Üzlet-e a környezetvédelem?”, „Hidrogénhajtású jármű fejlesztése Zöld városi mobilitáshoz”, „Lehetőségek a körforgásos gazdaságban”, „A zöld kémia lehetőségei és kihívásai a 21. században”, „A zöld startupokat támogató ökoszisztéma befektetői szemmel”, „Űrtechnológiai Startupok jelentősége a fenntartható mező, és -környezetgazdálkodásban: esettanulmány” címmel. A konferenciát Szolnoki Szabolcs, Egyesületünk alapító elnökének beszéde zárta.

„Az üzleti ötlettől a vállalkozásig – európai támogatórendszerek” előadás, Eötvös Gimnázium

Egyesületünk 2022. 03. 24. 15:30 és 17:00 óra között előadást szervezett a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói számára, mely során az érdeklődők megismerkedhettek a startupokkal, illetve az azokkal kapcsolatos tapasztalatokkal, lehetőségekkel és kihívásokkal.

 

A rendezvény célja a startup vállalkozásokkal kapcsolatos az alapvető információk, a több hallgatóban már megfogalmazott üzleti ötlet továbbviteléhez, fejlesztéséhez rendelkezésre álló eszközök megismertetése. 
A rendezvény moderátoraként Szőnyi Kinga műsorvezető köszöntötte a hallgatóságot, majd ismertette a rendezvény célját és menetrendjét. A moderátor kiemelte, hogy fontos és hasznos lehetőséget kaptak a diákok, mely segítséget nyújt nekik az ötletükre épülő vállalkozás fejlesztésében. 

03-10.png

Az Európa Jövője konferenciasorozat részeként a moderátor hangsúlyozta a diákok szerepét Magyarország jövőbeli gazdaságának fejlesztésében, illetve, hogy ebben az előadás milyen segítséget tud nyújtani. A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökasszonyaként Kinga megvilágította a nők helyzetét és fejlődési lehetőségeit a vállalkozói szektorban. Ezt követően bemutatta a nap két előadóját: 

-    Kovács Zsoltot, a Startup Campus, nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor társalapítóját; 
-    Szilágyi Szabolcsot, az innovatív biciklitároló megoldást fejlesztő BLOCK urban tech startup társalapítóját. 

Kovács Zsolt előadásában tájékoztatta a diákokat a startupok általános fejlődési útvonalának lépéseiről, kezdve az üzleti ötlet megalkotásától a sikeres tőkebefektetést elért vállalkozásig. Zsolt nem csak a jövő startup vállalkozói előtt álló kihívásokra és lehetőségre fókuszált beszédében, de hangsúlyozta a vállalkozók fontos attitűdjeit, képességeit, mely a sikerhez vezető úton elengedhetetlen. Ezek közül két fontos tényező a kudarctűrés és az abból való tanulás, illetve ebből fakadóan a folyamatosan változó piaci körülményekhez történő alkalmazkodóképesség. Fontos példát mutatnak a jelen vállalkozásai, akik a pandémia, háborús helyzet ellenére is képesek a piacukat megtartani, fejlődni.

03-10.png

Szilágyi Szabolcs fiatal vállalkozóként személyes életútján keresztül mutatta meg nem csak a BLOCK urban tech megalapításához vezető rögös utat, de azon személyes tulajdonságait, életútja során adódó lehetőségeket, melyek startup vállalkozóvá válásában segítették. Előadásában kiemelte az általa egyik leginkább fontosnak tartott vállalkozói attitűdöt, mely a kockázatvállalási képesség. Fontos tulajdonság ez akkor, amikor egy új lehetőség, kihívás (pl. ötletverseny, támogatási elnyerése) kerül a vállalkozó látókörébe, melynek kihasználására erőforrásokat – időt, energiát és pénzt – kell megmozgatni. Bemutatta az életútja során adódott és jövőben tervezett főbb mérföldköveket, ezzel egy lehetséges pályát bemutatva az üzleti ötletekkel rendelkező hallgatók számára.

03-12.png

„Üzlet és társadalmi felelősségvállalás az EU-ban – „tech for good+ startupok lehetőségei, sikerei” című konferencia, Óbudai Egyetem

A budapesti Óbudai Egyetem és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szakmai támogatásával Egyesületünk 2022. március 25-én konferenciát szervezett „Üzlet és társadalmi felelősségvállalás az EU-ban – „tech for good+ startupok lehetőségei, sikerei” címmel.
 

A konferencia fókuszában a startup vállalkozások és az asszisztív technológiák álltak, mely témakörök kifejezetten érdekesnek és hasznosnak bizonyultak a megjelent szakközépiskolás és egyetemi hallgatói résztvevői kör számára. A rendezvény célja, hogy ezen technológiákat és az ezekre épülő induló vállalkozások támogatási lehetőségeit, lehetséges fejlődési útvonalát bemutassa. 
 

A résztvevőket Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem dékánja köszöntötte, felhívva a résztevők figyelmét a startup vállalkozásokban rejlő növekvő potenciálra, illetve az Egyetem és Szakképzési Centrum szerepére a műszaki és informatikai területen tanuló diákok vállalkozóvá válásának segítésében.

Screenshot 2022-12-03 at 18.25.24.png

A konferencia résztvevőinek dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő küldött videóüzenetet, amelyben köszöntötte a jelenlévőket és hasznos tanácsokkal látta el az asszisztív technológiákkal foglalkozó szakembereket. 

Screenshot 2022-12-03 at 18.25.31.png

A köszöntő után Panyi Mihály és Ott Károly, a Zenuit International Kft. társalapítója és partnere vették át a szót, akik előadásukban bemutatták a startup támogató tevékenységüket, a szempontokat, ami alapján ezen vállalkozásokat keresik, befektetéshez juttatják és végül azok sikeressé válnak. Az előadás segítséget nyújtott a hallgatók számára a startupvilág megismerésében, annak gyakorlati tapasztalataival megvilágításba került ezen vállalkozásokban rejlő potenciál, illetve azok fejlődése során tapasztalható nehézségek, kihívások. 

A két előadó által elmondottak segítséget nyújtottak a következő programelem, a kerekasztal beszélgetésben elhangzott kérdések és válaszok jelentőségének és céljának értelmezésében. A kerekasztal beszélgetés moderátora Szőnyi Kinga volt, beszélgetőtársai pedig: 

-    Gergely Dániel a Budipest alkalmazásra épülő startup vállalkozás alapítója; 
-    Urbán Balázs, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója és környezetvédelmi alkalmazás fejlesztője – kutatás célja az autógumikból származó szennyeződések élő vizekbe történő bejutásának megakadályozása; 
-    Németh László Ákos, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója

Screenshot 2022-12-03 at 18.25.54.png

A moderátor által feltett kérdések és az azokra adott válaszok a vállalkozó/fejlesztő által eddig bejárt utat vizsgálták, fókuszálva az azok során tapasztalt kihívásokra, rendelkezésre álló erőforrásokra és jövőbeli fejlődési célokra. Bemutathatták az általuk fejlesztett alkalmazás által célzott társadalmi vagy környezeti problémát, illetve az innovatív szemléletet, amivel ezekre megoldásokat kerestek. A beszélgetés befektetői tagja pedig megvilágította, hogy ezen vállalkozások számára milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha kockázati tőkebefektetést szeretnének kapni. A kerekasztal beszélgetés során a hallgatóság és a résztvevők között élénk beszélgetés bontakozott ki, melynek fókuszában a társadalmi és környezeti problémákra választ adó megoldások üzleti életképessége volt. 
 

Az esemény végén innovációs ötletversenyt hirdetett Egyesületünk, melyre asszisztív technológiák fejlesztésével foglalkozó csapatok jelentkezhetnek.

Innovációs ötletverseny díjátadó és workshop

Az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával az Európa jövője konferenciasorozat részeként konferenciát szervezett 2022. március 25-én az Óbudai Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrummal partnerségben. A rendezvény címe: Üzlet és társadalmi felelősségvállalás az EU-ban – „tech for good startupok lehetőségei, sikerei”. 

Screenshot 2022-12-03 at 18.37.40.png

Az eseményen innovációs ötletversenyt hirdetett meg az Egyesület, amelyre asszisztív technológiák fejlesztésével foglalkozó csapatok jelentkezhettek. A beérkező pályázatok közül a zsűri 2 nyertest hirdetett: a ReadItOut memória- és figyelemzavarral küzdő emberek fejlesztését célzó applikációt; a Brawoo csapata pedig készségfejlesztő szoftvert készít, ami már kiskorban alkalmas a gyerekek problémamegoldó képességének, logikus gondolkodásának és kreativitásának fejlesztésére.

Screenshot 2022-12-03 at 18.37.46.png

Az ötletgazdák kibontakozását, projektjeik elindítását értékes informatikai tárgynyeremények és hosszútávú mentorálás segíti. Az üzletfejlesztési támogatásban az Egyesület szakmai partnere a ZENUIT International Kft. Panyi Mihály és Ott Károly vezetésével. 

Screenshot 2022-12-03 at 18.37.52.png

A díjakat 2022. május 23-án az Óbudai Egyetem Bánki Karán átadta és a nyerteseket köszöntötte Dr. Ancza Erzsébet, dékánhelyettes az Óbudai Egyetem részéről, valamint Szolnoki Szabolcs és Nagy Dániel az Innovatív Kezdeményezések Egyesülete alapítói.

bottom of page